Op een professionele manier uw eigen prijskaartjes printen

Zelf een mooi en aantrekkelijk prijskaartje printen is eenvoudiger dan uw denkt

Een prijskaartje printen doet met behulp van een kaartprinter. Een prijskaartje printen op een kaartprinter is in principe hetzelfde als een printje maken op papier met een Inkjet- of Laserprinter bij u thuis of op kantoor. Het medium waarop uw print is alleen anders. Het materiaal waarop uw print is PVC en heeft andere eigenschappen dan bijvoorbeeld papier en karton. Daarom heeft u voor het printen op PVC een andere printer nodig dan voor het printen op papier. In de tekst die hieronder verder loopt vertellen wij u hoe de prijskaartjes het best te kunnen maken.

» Lees hier de tekst verder

Verschil met op papier printen

Zoals we hierboven hebben vermeld heeft het materiaal PVC waarop u print andere kenmerken dan papier. Daarnaast is ook het formaat waarop u print anders dan het standaard A4 formaat voor papier. Het standaard formaat voor een prijskaartjes printer is het creditcard formaat 86 x 54 mm. Dit is het standaard formaat van uw bankpas en/of creditcard. Naast dit standaard formaat zijn er ook varianten die wat langer zijn zoals 128 mm (zie artikel Blanco kaart 128 x 54 x 0,50 mm ZWART mat) en 140 mm (zie artikel Blanco kaart 140 x 54 x 0,50 mm ZWART mat).Voor de hoogte van de prijskaartjes is er naast de standaard 54 mm hoog een tweede variant van 50 mm hoog. Zie het artikel Blanco kaart 140 x 50 x 0,50 mm WIT en Blanco kaart 120 x 50 x 0,50 mm ZWART mat.

Een geschikte kaartprinter voor het maken van uw prijskaartjes

Met vrijwel de meeste kaartprinter modellen kunt u uw prijskaartjes printen. Het is alleen wat overdreven om een zeer uitgebreide dure High-End Full Colour kaartprinter aan te schaffen terwijl u alleen een prijskaartje met een witte opdruk nodig heeft. Het is daarom van belang dat u van te voren al enig idee heeft hoe uw uiteindelijke prijskaartjes er uit moeten zien. Door keuzes te maken voor de afwerking, formaat en kleurstelling is het eenvoudiger om een geschikte prijskaartjes printer uit te kiezen. Daarnaast is ook het aantal te printen prijskaartjes van belang. Als u per dag meer dan 50 pasjes wilt uitprinten en u gebruikt daarbij een instapmodel met alleen een handinvoer dan kost het u te veel tijd en bent u beter uit met een kaartprinter met een input- en outputhopper. Voor grotere aantallen en een gewenste superieure afdrukkwaliteit is het voorbedrukken in Offsetdruk ook een goede optie voor u.

Enkele geschikte prijskaartjes printers

Verschillende merken zoals Evolis, Authentys en Magicard hebben geschikte prijskaartjes printers in hun assortiment. De Evolis Edikio kaartprinters zijn er in verschillende bundelpakketten met elk een eigen samenstelling. Zo is er de Edikio Duplex bundel met een dubbelzijdig (Duplex) afdruk waarmee u bijvoorbeeld extra informatie aanwijzingen op de achterkant van het prijskaartje kan printen. De Magicard Rio Pro Xtended en de Edikio Flex bundel zijn er specifiek voor het printen van de langere (120 en 140 mm) pasjes in Full Colour. De Authentys Identbadge is uitstekende printer als u maar een paar pasjes per dag print met monochroom Wit, zwart of Full Colour.

Wat voor printlintje heeft u nodig bij het maken van uw prijskaartjes?

Zoals hierboven beschreven staat zijn er verschillende printers waarmee u uw prijskaartjes kan maken. Naast een geschikte kaartprinter heeft u ook een bijpassend geschikt printlint nodig die in uw model printer past. Vrijwel alle kaartprinters hebben de mogelijkheid om met verschillende printlinten te printen. Maar welk lint heeft u voor uw specifieke prijskaartjes nodig? Om de keuze wat makkelijker te maken kunnen wij u vertellen dat er twee soorten printlintjes zijn. De eerste soort is het monochroom lint zoals zwart, wit, rood, blauw of groen, maar ook goud, zilver en Scratch off voor kraskaarten. De tweede categorie is het Full Colour printlint. De Full Colour linten kunnen op een standaard wit pasje alle kleuren printen. Wilt u Full Colour foto’s van uw versproducten of een kleuren logo op uw prijskaartjes willen printen dan dient u te kiezen voor een Full Colour printlint. Zie hier enkele voorbeelden van Full Colour linten voor verschillende kaartprinters. Het verschil in de Full Colour linten is meestal de hoeveelheid prints die u met een tintje kan maken. Met het ene type Full Colour lint kunt u bijvoorbeeld 100 prints maken en met een duurder type bijvoorbeeld 500 prints. Met de monochroom kleuren zoals zwart, wit, goud, zilver rood en groen kunt u over het algemeen circa 1.000 afdrukken maken. In de beschrijvingen in onze webshop staan altijd de hoeveelheid afdrukken die u met het printlint kan maken.

Dikte van de prijskaartjes

De standaard creditkaart dikte is zo’n driekwart (0,76) mm. Vrijwel alle in onze webshop aangeboden prijskaartjes en passoorten, mits er geen RFID of NFC chip inzit, zijn in de dikte van 0,76 mm te bestellen. Voor prijskaartjes is tevens de wat dunnere halve (0,5) mm variant populair. De 0,5 mm pasjes zijn wat flexibeler en net wat makkelijker te gebruiken als prijskaartje. Ten slotte zijn er ook pasjes die nog dunner 0,25 mm dik zijn. Voor de 0,25 mm pasjes is het altijd raadzaam om te weten of uw kaartprinter deze pasjes kan printen. Lang niet alle kaartprinters geven een goede afdruk op deze dunne 0,25 mm pasjes.

Een paar extra tips

Mocht u er over denken om een kaartprinter aan te schaffen denk dan na wat voor lint u bij de printer aan wilt schaffen. Het is belangrijk om te weten dat bij en kaartprinter niet standaard een lint, zoals een inktpatroon bij een papier printer, wordt meegeleverd. De reden hiervoor is dat bij een gemiddelde kaartprinter ongeveer zo’n zes verschillende linten gebruikt kunnen worden. U moet dus zelf een keuze maken wat voor lint u bij een kaartprinter wilt aanschaffen. Om precies te weten welk lintje het beste bij het gebruik van uw kaartprinter past kunt u contact met PPC opnemen voor advies. Daarnaast staat meestal in de bijgeleverde handleiding van uw kaartprinter een lijstje van te gebruiken printlinten. Eventueel is zelfs met Google goede documentatie te vinden bij de fabrikanten van kaartprinters. In de meeste moderne kaartprinter wordt automatisch gedetecteerd welk lint u in de kaartprinter heeft. Maar het is altijd verstandig om in de prinsinstellingen te controleren of het juiste lintje geselecteerd is en als het moet te corrigeren.