Optimale beveiliging en gebruiksgemak

Wat is een toegangspas?

Een toegangspas is een pas die u rechten verleent om een bepaalde ruimte binnen te treden. U kunt daarom dus stellen dat een toegangspas identificatie medium is. Naast het geven van toegang naar een fysieke ruimte kan een toegangskaart ook de rechten of autorisaties geven om bijvoorbeeld gebruik te kunnen maken van een kopieerapparaat, een koffiemachine of een PC. Het gebruik van toegangspassen is enorm toegenomen sinds de introductie van contactloze NFC chips die in de passen verwerkt kunnen worden . Met de contactloze chipfamilies zoals de NXP Mifare serie en de NTAG21XX familie is de toegangspas qua gebruiksvriendelijkheid en toepasbaarheid enorm gegroeid. In het verleden werden ook magneetstrippassen en contactchip (zoals de SLE 5542) voor toegangspassen gebruikt.

» Lees hier de tekst verder

Een toegangspas met een contactloze RFID chip

Maar sinds het groeiende gebruik van de contactloze passen in de banken- en betaalsector is de contactloze toegangspas snel populair geworden. Deze populariteit heeft mede te maken met de standaardisatie van de door NXP uitgegeven Mifare chipset familie. De contactloze Mifare chip is één van de meest gebruikte NFC chips in de wereld en neemt ook in Nederland het overgrote aandeel van de contactloze chippassen in. De NXP Mifare is als het ware dé norm voor contactloze NFC kaarten in Nederland geworden. Mede door deze populariteit is het aanbod van randapparatuur zoals kaartlezers en NFC readers die met de NXP Mifare familie overweg kunnen ook enorm toegenomen en zijn de prijzen voor de aanschaf van deze randapparatuur aanzienlijk gedaald. Merken zoals ACS en Elatec hebben een groot assortiment van verschillende Mifare, Legic, Hitag en NTAG NFC-readers. Wij willen u erop wijzen dat het verstandig is om u van tevoren goed te laten voorlichten welke NFC paslezer bij uw NFC/RFID toegangstag werkt. Door de grote verscheidenheid van NFC en RFID chips is het belangrijk een goede combinatie tussen het chiptype en de NFC Reader te kiezen. Een correcte combinatie tussen een NFC-toegangspas met een goed werkende paslezer kan voor een buitenstaander met weinig ervaring en kennis over NFC technologie lastig zijn. Wij begeleiden u graag om de keuze hierin makkelijk te maken.

Toegangspassen met Two-factor authentication

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in de contactloze beveiligingstechnologie geweest. Een trend die erg in trek is en steeds vaker wordt toegepast is de Two-factor authentication (2FA). Het principe van Twee factor authenticatie is dat er twee, of meer bij Multi-factor authentication (MFA), authenticatie onderdelen moet aanbieden om ergens toegang tot te krijgen. Het principe van Two- of multi factor authenticatie omvat 5 verschillende categorieën:

  • Categorie 1) Iets wat u weet
  • Categorie 2) Iets dat u heeft
  • Categorie 3) Een locatie waar u bent
  • Categorie 4) Het tijdstip
  • Categorie 5) Iets wat u bent

Bij iets wat u weet kunt u denken aan een wachtwoord, een pincode of een toegangs- of beveiligingsvraag die gecontroleerd kan worden. Bij categorie twee gaat het om iets wat alleen u in het bezit heeft, bijvoorbeeld een gepersonaliseerde NFC-pas, een RFID toegang sleutelhanger (keyfob) of een gewone huissleutel. Met categorie 3 kunt u denken aan een locatie waar u zich bevindt. Bijvoorbeeld binnen een lokaal computernetwerk of een land. De locatie waarin u zich bevindt bepaalt welke toegangsrechten u heeft binnen het systeem. Netflix en andere streamingdiensten maken hiervan gebruik. Wij in West-Europe krijgen een ander aanbod van series en video content aangeboden dan wanneer u bij Netflix inlogt vanuit Noord Amerika. Ook categorie 4, het tijdstip, kan bepalen welke autorisaties een toegangspas afgeeft. Een eenvoudig voorbeeld is dat u alleen tijdens werktijden van 08:30 tot 17.00 uur toegang krijgt voor een kantoor of een werkruimte. Uiteraard kan dat ook worden toegepast voor netwerkruimtes, servers en documentmappen binnen een computersysteem. Ten slotte is categorie 5, iets wat u bent. Hiermee worden de biometrische gegevens bedoeld. Hieronder vallen irisscans, vingerafdrukscanners, gezichtsherkenning systemen. Het voordeel van biometrische authenticatie factoren is dat u ze altijd bij u heeft. En ander voorbeeld van categorie 5 is Sinterklaas: op 5 december krijgt hij toegang tot alle klaslokalen van de basisschool. Twee factor authenticatie is ontstaan om beveiliging te vergroten. Een simpel wachtwoord is te makkelijk om gekraakt en misbruikt te worden. Met een Two- of Multi-factor authenticatie toegangspas voorkomt u dat. Wij adviseren u graag om hierbij verstandige en veilige keuzes te maken. U kunt ons bereiken met dit contactformulier of bellen kan ook op 050 – 368 7777.