Deze verordening is sinds 2016 van toepassing.

De 1169/2011 verordening, wat houdt het in?

Zoals we weten probeert de EU steeds meer eenduidigheid in de wet- en regelgeving tussen de verschillende lidstaten door te voeren. Ook binnen de Europese Foodsector worden allerlei richtlijnen bedacht en opgesteld. De EU 1169/2011 verordening gaat voor het grootste deel over de etikettering van Food producten.

Tot in het kleinste detail zijn er afspraken gemaakt hoe en waar een etiket op een Food product aan moet voldoen. Voor niet-voorverpakte versproducten zoals brood, vis, vlees en verse salades gaat het met name om de verplichting aan te geven wat voor allergene stoffen zich in de verkoopwaar bevinden.

De officiële door de EU opgestelde lijst van de allergenen kunt u hier downloaden.

Prijskaartjes volgens de correcte richtlijnen

Bij PPC kunnen wij u helpen met het samenstellen van een prijskaartjessysteem dat aan de EU 1169/2011 richtlijnen voldoet. De aanwezig zijnde allergenen, zoals gluten in bijna alle broodproducten, dienen goed zichtbaar op uw prijskaartjes vermeld te staan. Er zijn twee manieren waarop u dat het beste kunt doen. De eerste manier is een textuele layoutwijziging toe te passen in uw prijskaartjesontwerp. Simpel gezegd: door het woord “Gluten” of de zin “dit product bevat gluten” op uw prijskaartje af te drukken. De tweede manier is het prijskaartje voorzien van een illustratief icoontje van het desbetreffende allergeen. Beide manieren hebben hun voor- en nadelen. Het grootste voordeel met een icoontje is dat het beter zichtbaar is en sneller herkend wordt. Speciaal voor de verordening heeft PPC een eigen lijn allergeenicoontjes ontworpen die hier gratis te downloaden en te gebruiken is. hier gratis te downloaden en te gebruiken is.

Alle icoontjes in een .zip bestand vindt u hier.
Als u maar een paar van de 14 allergenen icoontjes nodig heeft dan kunt u ze hier per icoontje downloaden:

Gluten, Schaaldieren, Eieren, Vis, Pinda’s, Soja, Melk, Noten, Selderij, Mosterd, Sesamzaad, Zwaveldioxide, Lupine, Weekdieren