Contactloze informatie overdracht; veilig en zeer gebruiksvriendelijk

Wat is RFID

RFID is een afkorting voor Radio-frequency identification. Vrij vertaald staat dat voor identificatie met contactloze radiogolven door middel van micro ontvangers. Het grote voordeel van een RFID chip in een pas is dat de chip in de pas geen fysiek contact hoeft te maken met de uitlees apparatuur. De identificatie en informatieoverdracht vinden plaats door de pas op een afstandje, deze afstand verschilt per soort RFID chip, bij een Cardreader/NFC Reader te houden. Naast het contactloze gebruik van de RFID chippassen zijn er ook andere voordelen ten opzichte van andere identificatie technologieën. Hieronder een overzicht van het assortiment van meest gebruikte RFID passen die PPC levert. Mocht u een bepaald soort RFID pas missen neem, dan gerust contact met ons op! Want er zijn meer soorten dan in onze Webshop worden genoemd. Mocht u toch wat meer kennis over RFID passen willen hebben, de tekst loopt onder de artikelen verder door.

» Lees hier de tekst verder

Waar bestaat een RFID pas uit

Een pasje uitgerust met een RFID chip bestaat uit een drietal basisonderdelen. Ten eerste de pas zelf. Dit is het materiaal, meestal PVC of Pet(-G), waar de RFID chip in geïntegreerd is. Het PVC polymeer is een zeer geschikt materiaal om de RFID elektronica in te behuizen. Door de sterkte, buigzaamheid en waterdichte afsluiting is de contactloze RFID chip perfect beschermd tegen vocht, stof, schokken en andere externe beschadigende factoren. Het tweede onderdeel is de spoel of in het Engels Coil, soms ook wel (onterecht) de antenne genoemd. De spoel bestaat uit een aantal windingen van ultra dun koperdraad. Deze spoel is aan de uiteinden van het koperdraadje verbonden met de chip en heeft een dubbele functie. Eerst zorgt de spoel ervoor dat de condensator (zeg maar de mini-batterij van de chip) met een elektrische lading wordt opgeladen. Dat gebeurt als hij in de buurt komt van een kaartlezer zoals een Elatec TWN4 NFC Reader. Daarna wordt de chip automatisch opgestart en kan deze zijn werk doen. Daarbij zorgt de spoel voor de dataoverdracht tussen de chip en de reader. De meest eenvoudige maar veel gebruikte taak van RFID chip is het afgeven van zijn UID (Unique Identifier)/serienummer. Maar het is ook mogelijk om het geheugen van de chip te laten uitlezen of beschrijven. Als laatste bestaat de RFID of NFC (Near Field Communication) pas uit de RFID chip zelf. Een RFID chip bestaat net zoals een chip, die in je PC of Smartphone zitten, uit een kleine rekenunit (CPU), een interne klok en een aantal ROM en RAM geheugen blokken waarin data geschreven en gelezen kan worden. Feitelijk is een RFID chip een hele kleine computer die in pakweg 60 verschillende uitvoeringen leverbaar is. Zo zijn er chips met weinig geheugencapaciteit en een simpele processor zoals de Mifare Ultralight C, maar ook complexere versies zoals de Mifare DESFire EV1 die over 8 kilobyte geheugen kan beschikken en een meer geavanceerde CPU heeft om aan de hoge encryptie- en veiligheidseisen te kunnen voldoen. De combinatie van de RFID chip en de spoel/Coil wordt in de RFID wereld ook wel de Inlay genoemd. Deze Inlays zijn door de passenproducenten los in te kopen en in elke gewenste combinatie te verkrijgen. Zo is bijvoorbeeld de Inlay voor een Desfire chip in een sleutelhanger of Keyfob weer anders dan een DESFire Inlay in een pas. Laat u altijd goed voorlichten welke keuzes u hierin moet maken. Mocht u daarin advies voor nodig hebben, neem dan contact met ons op.

Verschillende soorten RFID chips

Er zijn zeer veel verschillende soorten RFID chips te verkrijgen. Elke versie heeft zijn karakteristieke eigenschappen en voor- en nadelen. Verschillende werelddelen hebben zo hun eigen favoriete RFID chip in gebruik. Dit komt omdat tijdens de opkomst van de RFID passen elk werelddeel apart van elkaar zijn eigen standaarden en RFID passen ging ontwikkelen. Dat is het mooie van standaarden; er zijn er zoveel van. Zo is bijvoorbeeld de FeliCa Smartcard chip erg populair in Japan en Zuidoost-Azië en de Legic RFID chipserie veel in gebruik in Duitsland en Zwitserland. In Nederland is de Mifare serie van NXP zeer populair. De Mifare chips zijn bijna over heel de wereld in gebruik en is door de goede documentatie van NXP, de ISO/IEC 14443 certificering en een zeer uitgebreide lijn van verschillende varianten een gewilde keus voor RFID projecten. Lees hier meer over de meest populaire NXP Mifare chipsets. Andere soorten van RFID Chips zijn de Hitag 1, de Hitag 2 en de HID Proximity chips die een op een lagere radiofrequentie van 125 kHz werken. Let goed op: de uitwisselbaarheid tussen de verschillende RFID chips en de te gebruiken kaartlezers en NFC Readers moet goed op elkaar afgestemd worden. Een pas met een 125 kHz Hitag 2 chip is bijvoorbeeld niet te gebruiken binnen een systeem met 13,56 Mhz Mifare passen. De keuze die u hierin maakt komt vrij precies. Mocht u daar meer over willen weten, dan kan u ons altijd vrijblijvend bellen of een e-mail sturen waarin u uw vraag kunt stellen.

De voordelen van RFID passen.

Wij hopen dat u door de tekst hierboven een beter beeld heeft gekregen van de RFID passen en de mogelijkheden die ze bieden. Om deze informatieve tekst af te sluiten willen wij u graag de voordelen van de RFID passen op een rijtje zetten. Ten eerste ondervindt een RFID pas geen contactslijtage zoals bij magneetstrippassen (die vaak als tankpas worden gebruikt) of een chippas met fysiek contact. Door bijvoorbeeld het Swipen van een magneetstrippas door een magneetstriplezer ontstaan er kleine beschadigingen op de magneetstrip die ten slotte tot het niet meer functioneren van de pas kunnen leiden. Daarnaast zijn RFID chips enorm flexibel in gebruik en daarom voor vele doeleinden te gebruiken. De moderne en geavanceerde versies zoals de Mifare DESFire en Mifare Plus passen kunnen door een groot RAM geheugen en moderne encryptie-algoritmes aan alle huidige hoogstaande gebruikerseisen voldoen. Ten slotte duurzaamheid. Door de RFID passen op een juiste manier toe te passen en te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn, zijn de RFID passen zeer duurzaam. Door de contactloze slijtagevrije RFID functionaliteit en flexibele inzetbaarheid kan een RFID pas voor een langere periode gebruikt worden en is daarom zeker geen wegwerpproduct. Deze lange levensduur zorgt er ook voor dat de kosten na verloop van tijd lager komen te liggen dan bij andere passen.