Een NFC reader kan op een draadloze manier contact maken en data uitwisselen met een NFC/RFID chip die bijvoorbeeld in een pasje zit. NFC staat voor Near Field Communication.

Een bekend voorbeeld van een NFC toepassing is de OV-chipkaart. De incheck paaltjes op de perrons en de oplaadstations bevatten een NFC reader, die door je OV-chipkaart er dicht tegen aan te houden, het saldo kan uitlezen en afschrijven. Bij de OV-chipkaart oplaadstations is de NFC reader uitgebreider met een Write (schrijf) functionaliteit die saldo op je OV-chipkaart kan bijschrijven. Een ander bekende vorm van contactloze NFC data overdracht is het steeds populairder wordende contactloos betalen met je bankpas.

De hardware van NFC

Een contactloze data overdracht via NFC of RFID technologie maakt gebruik van een kleine chip met daaraan een spoel van dun koperdraad als antenne. Deze chips – vaak niet meer dan een paar milimeter groot – en antennes zijn zo compact dat ze gemakkelijk in een pasje, tag, sleutelhanger of zelfs in een sticker verwerkt kunnen worden. De frequentie die voor NFC data-overdracht gebruikt wordt is vaak 13,56 MHz en de leesafstand ligt tussen de 0 tot +/- 10 cm afstand tussen de NFC reader en de NFC/RFID chip. De snelheid van de dataoverdracht ligt tussen de 106 en de 424 kilobits per seconde.

Het verschil tussen NFC en RFID

De termen NFC en RFID kom je vaak tegen in de wereld van de contactloze dataoverdracht. Wat is nu het verschil tussen NFC en RFID? RFID staat voor Radio Frequency IDentification wat vrij vertaald identificatie via radio golven betekent. De RFID technologie was er eerst en is door Philips in de jaren 60 ontwikkeld. NFC (Near Field Communication) is een nieuwere en meer geavanceerde variant van RFID. Kort gezegd is het grote verschil tussen RFID en NFC dat de informatie overdracht bij RFID één richting opgaat (van het device naar de readers) en bij NFC heen en terug. Daarnaast heeft een NFC chip meer mogelijkheden zoals security en dataopslag.

Welke NFC reader heb ik nodig?

De vraag “Welke NFC reader heb ik nodig” is pas goed te beantwoorden als je weet welke soort chip met welke toepassing je wilt gebruiken. Elke chipsoort heeft zijn eigen technische en functionele eigenschappen. Niet elke NFC reader kan elke chipsoort uitlezen. Op onze Webshop vind je een groot aanbod van NFC readers die de meest voorkomende RFID/NFC chipsoorten kunnen aanspreken. Een andere groot verschil is de modus waarin de reader moet kunnen functioneren: PC/SC, serial of keyboard emulation.
PC/SC is een standaard protocol tussen de reader en de kaart. Dit wordt gebruikt bij het programmeren of uitlezen van de kaartgegevens. Om hiermee te kunnen werken moet je wel eerst de driver van de reader installeren.
Serial is de seriële aansluitmethode. De reader gedraagt zich als de serial device. Dat is handige voor industriële en experimentele toepassingen.
– Keyboard emulatie is modus waarin de reader zich gedraagt als aan tweede toetsenbord. Als je de reader aan een PC of MAC koppelt en er een bijpassende NFC kaart bij houdt, dan wordt de UID van de kaart aan de PC/MAC doorgegeven alsof je het nummer intikt op een toetsenbord. Het installeren van een driver is niet nodig! Echter, het is op deze manier niet mogelijk de geheugen van de kaart te programmeren of uit te lezen. Keyboard emulatie wordt door enkele readers ondersteund, zoals de Elatec TWN3, Elatec TWN4 en ACS 1281.
Je kan altijd contact met ons opnemen via dit formulier of bellen (050-368 7777) om te controleren welke chipsoort met welke type NFC reader het beste samengaat.

De Elatec TWN familie

De TWN reader/writer familie van Elatec is een populaire NFC reader serie. De Elatec TWN familie verschilt van andere readers door de Keyboard Emulation modus. Dat wil zeggen dat de NFC reader eenvoudig als een toetsenbord met een USB aansluiting aan een reguliere PC aangesloten kan worden. Het voordeel hiervan is, dat geen extra software pakketten nodig zijn om de UID (Unique Identifier) van bijvoorbeeld een pas, sleutelhanger of tag uit te lezen. De Elatec TWN familie is verkrijgbaar in twee series. De TWN3 serie is qua programmeer mogelijkheden wat beperkter dan de nieuwere en wat meer geavanceerde TWN4 serie. Maar de TWN3 serie is meer dan afdoende voor de meeste toepassingen. Laat je daarom altijd goed voorlichten welke NFC reader voor je toepassingen geschikt is.

NFC readers van ACS

Een ander populair merk is ACS die een breed aanbod van NFC readers aanbiedt. De collectie van ACS readers onderscheidt zich met modellen die bijvoorbeeld aan te sluiten zijn op smartphones. De ACR35 en de ACR32 Swipe zijn hier voorbeelden van. Daarnaast heeft ACS enkele types die geminiaturiseerd zijn tot de grote van een USB stick. Een andere unieke combinatie is de AET62 NFC Reader die de NFC functionaliteit integreert met vingerafdrukherkenning technologie.

Interfaces NFC reader

Er zijn twee soorten interfaces waarmee je de NFC readers kan aansluiten. De eerste is veruit het meest gebruikt, de USB (Universal Serial Bus) aansluiting. Elke moderne computer en bijna alle digitale elektronica heeft tegenwoordig een USB in- en uitgang. De tweede type interface is de DT-9pol. Deze 9 polige interface is een wat ouder type connector die nog steeds veel gebruikt wordt. Dit type seriële interface is ook bekend onder de naam RS-232 poortaansluiting. De DT-9pol interface is vastgelegd onder de internationale norm DIN 41652.