Eco en milieuvriendelijke alternatieven voor uw pasjes

Een groenere keuze voor uw passen

Naast de populaire conventionele plastic pasjes gemaakt van PVC biedt PPC u ook ecologisch vriendelijke materiaalsoorten voor uw passen aan. Deze alternatieve materialen hebben allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. Om meer over deze milieuvriendelijke alternatieven te weten te komen geven wij onder ons aanbod van artikelen een beknopt overzicht wat deze Eco materialen inhouden. Ecologisch vriendelijke passen zijn een mooi uitgangspunt om een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Het is ook mogelijk om uw Eco pas te voorzien met een magneetstrip, een bar- of QR code of met een handtekeningveld. Maar de Eco cards van andere materiaal soorten hebben net iets andere eigenschappen dan het vertrouwde PVC materiaal. Laat u daarom altijd goed door ons voorlichten welke variant het best bij u past. Wij verschaffen u deze informatie graag en vrijblijvend met ons contactformulier of u kunt bellen naar 050-368 7777.

» Lees hier de tekst verder

Bio PVC pasjes

Een meer milieuvriendelijke variant van het petrochemische PVC is het Bio PVC. Plastic passen gemaakt van BIO PVC zijn geproduceerd van een PVC soort waarbij de petrochemische Ftalaten vervangen heeft met plantaardige Ftalaat. Ftalaten zijn chemisch verbindingen die ervoor zorgen dat kunststoffen waaronder ook PVC materiaal flexibel en buigzaam blijven. Door deze flexibiliteit gevende eigenschappen worden Ftalaten ook wel Weekmakers genoemd. De chemische verbindingen van Ftalaten kunnen vervangen worden met plantaardige oliën zoals ricinusolie of extracten uit suikerriet. De fysieke eigenschappen van het PVC blijven met deze vervangende plantaardige toevoegingen hetzelfde en daarmee kunt u de BIO PVC passen prima gebruiken voor het printen met een kaartprinter of de PVC passen laten Offset drukken. De plantaardige toevoegingen zorgen voor een energiebesparing tijdens de productie. Hierdoor wordt de Carbon Footprint verkleind. Daarnaast bevat het Bio PVC substantieel minder Vluchtige organische stoffen (VOS). Doordat het BIO PVC in dezelfde kleuren en materiaal flexibiliteit als gewone PVC gemaakt kan worden is het een zeer bruikbaar en minder milieubelastend alternatief materiaal.

PET en PETG

PET is een bekend materiaal wat vooral bekend is geworden voor het maken van de populaire PET frisdrank flessen. PET en PETG worden beschouwd als een van de meest Eco-vriendelijke soorten kunststof. PET is een afkorting voor Polyethyleentereftalaat en kan omschreven worden als een thermoplastische polyester. Het PET-materiaal is voor veel doeleinden te gebruiken en is beter geschikt om te recyclen dan bijvoorbeeld PVC. Polyester textiel, thermoplastische spuitgiet (injection molding) producten, snoeren en Tiewraps zijn voorbeelden waar gerecycled PET-materiaal voor gebruikt wordt. Recentelijk is er vanuit de wetenschappelijke hoek bekendgemaakt dat het PET-materiaal biologisch afgebroken kan worden door bepaalde bacteriesoorten (Ideonella sakaiensis) en gemodificeerde enzymen. Deze ontwikkelingen kunnen ervoor zorgen dat het gebruik van PET en PETG passen in de toekomst nog milieuvriendelijker en ecologischer wordt. Naast een betere recycling ten opzichte van PVC hebben PET en PETG passen een minder grote ecologische impact op het milieu doordat bij de verbranding van PET alleen de stoffen CO2 en waterdamp (H2O) vrijkomen. Dus bij een vernietiging van uw passen door middel van vuilverbranding zorgen uw passen gemaakt van PET niet voor een extra uitstoot van giftige koolwaterstoffen. Ter vergelijking: PVC (poly vinyl chloride) stoot bij de verbranding chloriden af, de naam zegt het al. Naast het bekende PET-materiaal is er ook nieuwe variant genaamd PETG. Aan de PETG passen is glycol toegevoegd wat het PET-materiaal buigzamer maakt en wat flexibiliteit geeft. De glycol zorgt ervoor dat juist bij de meervoudige recycling, zoals bij PET flessen, het materiaal beter te verwerken is voor nog een rondje recyclen. Iets wat voor passen maar een kleine meerwaarde heeft. De PET en PETG passen kunnen gedrukt worden met Offset Full Colour druk en ook met een personalisatie van een kaartprinter voorzien worden, maar er zijn subtiele verschillen met het PVC-materiaal. Bij de keuze van het PET of PETG-materiaal voor uw passenproject raden wij u altijd aan om contact met ons op te nemen om u goed te adviseren en te informeren over de verwerkingseigenschappen van PET en PETG passen.

Eco vriendelijke passen gemaakt van kalk

Een derde optie voor Eco vriendelijke passen is het pasje wat voornamelijk gemaakt is van kalk. Kalk is een natuurproduct wat voor het grootste deel bestaat uit Calcium wat gewonnen wordt uit kalksteen- en mergelgroeves. Kalk wordt in heel veel milieu-neutrale producten gebruikt. Enkele voorbeelden hiervan zijn pleisterwerk van muren, cement, mortel, stoepkrijt maar ook als bodemverbeteraar in de land- en tuinbouw. Het materiaal kalk is dus volledig biologisch afbreekbaar als het in de natuur terechtkomt. De Eco vriendelijke passen gemaakt van kalk bestaan uit meer dan de helft uit kalk. Doordat een pasje een zekere mate van buigzaamheid en flexibiliteit nodig heeft is er PE (Polyetheen) aan toegevoegd. Het PE geeft de pas zijn stevigheid om bij dagelijks gebruik onbeschadigd te blijven en niet te breken of snel te buigen. Het PE-materiaal is net als PET(G) een milieuvriendelijke kunststof wat goed te recyclen valt en bij verbranding alleen kooldioxide (CO2) en waterdamp (H2O) vrijgeeft. Om een plastic pasje gemaakt met kalk te kunnen printen en personaliseren met een kaartprinter is er een heel dun laagje PVC aangebracht. Op deze dunne laminaatlaag van PVC kunnen met de Dye Sublimation en Thermal transfer printtechnieken de kleurpigmenten zich hechten aan de pas. Daarnaast zorgt deze dunne PVC toplaag voor extra bescherming tegen krassen en wrijvingsschade. Door de samenstelling van 85% kalk in combinatie van PE en maar een dun laagje van PVC is het kalk pasje een zeer interessant en zeker ook een veel ecologisch vriendelijker variant voor het maken van uw pas projecten! Door de materiaaleigenschappen van kalk zijn kalkpassen helaas niet mogelijk in combinatie met een contact-chip of contactloze-chip. De grote meerwaarde van kalkpassen is duurzaamheid. Dat geldt ook voor de kleuring van de kern van de pas. Bij kalkpassen worden daarvoor milieuvriendelijke kleurmaterialen gebruikt met als gevolg dat de blanco kalkpas een crème-witte uitstraling heeft terwijl de blanco PVC pas gewoon tandpasta-wit is. Voor extra informatie over de kalkpassen of als u een proefpasje wilt aanvragen, neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

SAVE-the-OCEAN passen

Nieuw in het aanbod van PPC zijn de ecologisch vriendelijk Gerecyclede SAVE-the-OCEAN pasjes. Helaas is de toestroom van plastic afval naar onze rivieren en zeeën een groot probleem. Schattingen geven aan dat er elke minuut wereldwijd ongeveer een vrachtwagenlading vol aan plastic afval in onze oceanen terechtkomt. Uitgerekend komt dat neer op zo’n 10 miljoen ton plastic afval in onze wereld zeeën per jaar! De SAVE-the-OCEAN passen is een stap in de goede richting om de hoeveelheid plastic afval in de oceanen terug te dringen. De SAVE-the-OCEAN passen zijn gemaakt van 99 % PVC materiaal wat gevonden is drijvende in onze oceanen. Met een uitgebreid recyclingproces wordt het opgeviste PVC materiaal opnieuw geschikt gemaakt voor het produceren van nieuwe pasjes. Hierdoor wordt er niet alleen 1 kilogram materiaal gerecycled maar ook 2 kilogram aan CO2 bespaard voor het niet opnieuw produceren van nieuw PVC! Het resultaat van deze recycling zorgt tevens voor een kwaliteit die gelijk staat aan een conventioneel plastic PVC pasje. Door deze gesloten recycling zijn de SAVE-the-OCEAN passen dus met een gerust geweten te gebruiken. Het SAVE-the-OCEAN materiaal is geregistreerd en gecertificeerd door de Duitse Federale Vereniging voor Drukwerk en Media (bvdm). Met de SAVEtheOCEAN-Card leveren wij samen met u een bijdrage tegen zeevervuiling en voor milieubescherming.