PPC voor al uw zorgpassen

Een overzicht van de zorgpas

Sinds de Zorgverzekeringswet in 2006 is het gebruik van de zorgpassen geïntensiveerd. Voor 2006 was het zorgstelsel verdeeld in twee onderdelen; het ziekenfonds en de particulier verzekerden. Een groot deel van huidige zorgverzekeraars was voor de Zorgverzekeringswet al actief in het ziekenfonds of in de particulier verzekerden markt. Na de invoering van de Zorgverzekeringswet waarbij de zorgverzekeraars hun eigen zorgverzekeringen gingen aanbieden kwam ook de zorgpas meer in schwung. Een zorgpas is een ideaal middel om de verzekerden te voorzien van de benodigde zorg in binnen- en buitenland. Een pasje heb je altijd bij je in je portemonnee, smartphonehoesje of handtas. Voor een zorgpasje is ook geen Smartphone nodig waarvan de accu op kan raken of geen bereik of internet beschikbaar is. Daarnaast zijn ook de productiekosten van het maken van PVC-pasjes de laatste jaren sterk gedaald.

» Lees hier de tekst verder

Een eigen uitstraling met een eigen zorgpaslabel

De basisinformatie die op een zorgpas staat is het verzekerdenummer, de naam van de zorgverzekeraar en de naam van de verzekerde. Elke zorgverzekeraar kan een eigen zorgpas in zijn eigen grafische uitstraling met logo laten maken. Hierdoor is de zorgpas ook een soort van visitekaartje voor een zorgverzekeraar en is het voor een verzekeraar belangrijk om een zorgpas van een fris en prettig ogend uiterlijk te voorzien. Zo is de trend de laatste jaren dat steeds meer gebruik gemaakt wordt van fotografie en illustraties. Deze beeldende elementen zorgen voor een wat meer persoonlijker uitstraling van de zorgpas. Veel zorgverzekeraars hebben voor verschillende doelgroepen separate labels in het leven geroepen die allemaal hun eigen zorgverzekering maar ook eigen zorgpas uitgave hebben. Bijvoorbeeld in de zorg voor verpleegkundigen die een eigen collectieve zorgverzekering met een bijbehorende pas hebben de voordelen van een eigen label zijn dat het specifieke zorgverzekeringspakket van een eigen label naadloos bij de doelgroep aansluit en de pas met zijn eigen grafische uiterlijk bij de doelgroep extra beleving aanspreekt. Elk jaar worden er nieuwe labels zorgpassen uitgegeven en uiteraard verdwijnen er per jaar ook een aantal specifieke labels die opgeheven worden. Met het hier voorafgaande hoopt PPC u een indruk te hebben geven over de specifieke kenmerken van de zorgpassen. In de volgende alinea’s gaan we wat verder in op de productie en de verzending van zorgpassen en de zorgpassen voor in het buitenland.

Drukken van zorgpassen

Omdat ieder persoon in Nederland over een zorgverzekering moet beschikken zijn over het algemeen de volumes voor het drukken van de zorgpassen vrij groot. Het is daarom belangrijk om een drukproces te kiezen die een goede kwaliteit met grote volumes waarborgt. Met een goede kwaliteit bedoelen we dat de afdrukkwaliteit van een hoog niveau is maar ook dat de passen lang mee gaan. De druktechniek Offsetdruk is voor het drukken van de zorgpassen de beste keuze. De afdrukkwaliteit van Offsetdruk heeft zich na bijna een eeuw van ontwikkeling bewezen als de industriële standaard en kan qua kosten-kwaliteitsverhouding niet worden geëvenaard door digitale druktechnieken. De processen die voorafgaan aan het daadwerkelijke drukken zoals het DTP (DeskTop Publishing) en de technische voorbereiding (het maken van de drukplaten) zijn sinds zo’n 40 jaar wel gedigitaliseerd. Het uiteindelijke produceren van de zorgpassen met Offsetdruk is nog steeds een analoog productieproces met inkten en een drager zoals PVC, of meer milieuvriendelijke materialen zoals PET of PET-G. Een bijkomend voordeel van Offsetdruk is dat de pas beter beschermd is tegen krassen, beschadigingen en slijtage. In de meeste gevallen zit een zorgpas in de portemonnee tussen andere passen die tegen elkaar aan schuiven. De opdruk van de pas heeft door het geschuif en het gebruik behoorlijk wat te lijden en kan daardoor beschadigd raken. Een eigenschap van het drukken van pasjes met Offsetdruk is dat er over de gedrukte afbeelding een beschermende laminaat laag wordt aangebracht. Krassen en beschadigingen die ontstaan door het gebruik en slijtage worden dus opgevangen door de beschermende laminaat laag. De levensduur van een pas geproduceerd met Offsetdruk is met de laminaat laag veel langer dan passen die digitaal geprint worden. Ten slotte heeft Offsetdruk ook veel meer mogelijkheden doordat het vrij makkelijk gecombineerd kan worden met andere druktechnieken zoals zeefdruk,hotstamping en spotlak. Met het combineren van deze druktechnieken met verschillende inkten en folies kunnen verassend mooie effecten geproduceerd worden zoals metallic effecten, fluoriderende kleurende en combinaties van matlaminaat en glanzend Spot-UV laklagen. Hierdoor kan uw zorgpas zich nog meer onderscheiden ten opzichte van andere passen! Misschien duizelt het u nu door al deze keuzes en mogelijkheden. Om u te helpen bij uw keuzes kan u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor een gesprek staan wij altijd open. PPC heeft als zorgpassen producent heel veel ervaring en een archief van voorbeelden die u bij het maken van u keuzes kunnen helpen. Aan de hand van de voorbeelden ziet u het eindresultaat van al deze druktechnieken kan zijn.

Personaliseren en versturen van zorgpassen

Naast het drukken en laten produceren van de zorgpassen is PPC met name gespecialiseerd in het personaliseren en verzenden van zorgpassen. Het gehele verwerkingsproces van de zorgpaspersonalisatie is gericht op nauwkeurigheid en informatiebeveiliging. PPC werkt al jarenlang met de internationale ISO/IEC 27001 norm. De ISO/IEC 27001 norm garandeert een optimale informatiebescherming door het hanteren van de vereiste werkprotocollen en veiligheidsroutines. Voor het couverteren van de zorgpassen heeft PPC een adequaat machinepark waarmee grote volumes klaar voor verzending worden gemaakt. In combinatie met een goede planning en directe communicatie kan PPC voor grote aantallen het optimale uit zijn verwerkingscapaciteit halen. Het eerste onderdeel van de personalisatie is het thermoprinten van de zorgpas. De gegevens van de verzekerde worden met een hoge temperatuur op het laminaat van de zorgpas geprint met onze Datacard machines. Thermoprint is een printtechniek die zeer slijtvast is waardoor de zorgpas, onder normaal gebruik, voor een zeer lange tijd mee gaat. Na het personaliseren van de zorgpas met thermoprint wordt de pas samengevoegd met een bijbehorende cardcarrier. Dit is de brief. PPC heeft een uniek productieproces ontwikkeld die het bij elkaar brengen, ook wel matchen genoemd, van de zorgpassen en de Cardcarriers foutloos in grote volumes en met grote snelheden kan verwerken. De gepersonaliseerde pas(sen) worden op de juiste locatie op de juiste carrier geplakt en automatisch in een envelop gestoken. Het matchen gerandeert dat de carrier en de passen bij elkaar horen, waarmee wordt voorkomen dat de buurman uw zorgpas ontvangt. Daarbij heeft u ook de mogelijkheid om een bijlage in de envelop toe te voegen. Voor deze bijlage kunt u denken aan een informatiefolder, boekje of flyer die de geadresseerde extra informatie kan verschaffen. Let wel op dat een extra folder of boekje het portotarief hoger doet oplopen door het extra gewicht die deze bijlage met zich mee brengt. Voor meer informatie over het Direct Mail gedeelte van zorgpassen verwijs ik u naar onze Direct Mail Pagina.

De EHIC-zorgpas voor zorg in het buitenland

De EHIC-zorgpas wordt ook wel de Europese ziekteverzekeringskaart genoemd. Met een EHIC-pas kunt u bij situaties zoals een ongeluk in uw vakantie of tijdens een verblijf in het buitenland toegang tot de lokale zorg krijgen. De EHIC-zorgpas is geldig in 34 landen binnen Europa. Deze Europese landen bestaan uit de lidstaten van de EU, de EER (Europese Economische Ruimte) en landen zoals Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Voorbeeldsituaties zijn een ziekenhuisopname door een ongeluk maar ook voor chronische ziekte of een behandeling zoals een nierdialyse. Om precies te weten wat voor zorg u met uw EHIC-zorgpas kan afnemen in het buitenland adviseren wij u om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar bij wie u een zorgverzekering heeft afgesloten. De EHIC kaart is ingevoerd in 2004 en is sinds 2006 in Nederland en België geïntroduceerd. De EHIC-pas geeft door de gemaakte Europese afspraken onder normale omstandigheden zonder veel problemen direct toegang tot een zorgverlener in het desbetreffende land waarin u zich bevindt. In Nederland staat de EHIC-pas vaak op de achterkant van uw zorgpas afgebeeld. Sinds enkele jaren worden de zorgverzekerings-apps steeds populairder maar voor een reis naar het buitenland adviseren de zorgverzekeraars ook de fysieke EHIC-pas mee te nemen. Zorgverzekeraars zijn door de Europese Unie verplicht om een EHIC pas aan te bieden. Bij de aanvraag van een EHIC-pas is het bezit van een basis zorgverzekering een voorwaarde. Belangrijk om te weten is dat een EHIC-zorgpas aan één persoon gebonden is. Dit houdt in dat bij een gezin ieder persoon zijn of haar eigen EHIC-pas dient aan te vragen. Dit geldt ook voor kinderen onder de 18 jaar. PPC heeft mede door de vele EHIC aanvragen een speciaal machinepark in het bezit waarmee meerdere passen, voor meerdere gezinsleden, op één brief geplakt kan worden. Het verzenden van één Mailpack met meerdere EHIC-passen bespaart u dus behoorlijk wat materiaal- en portokosten!