Nieuws

Het reinigen van uw kaartprinter

Het reinigen van uw kaartprinter

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat u uw kaartprinter regelmatig reinigt. Dit zorgt voor een constante kwaliteit van uw afdrukken, uw printer heeft een langere levensduur en (niet onbelangrijk) zorgt ook voor behoud van uw garantie.

Reinigen kan op verschillende manieren en is afhankelijk van het merk kaartprinter dat u heeft.
Kijk daarvoor op onze site bij Kaartprinters en ga naar Reinigingsmaterialen. Daar vindt u per merk kaartprinter de geschikte schoonmaakartikelen.

  • TIP: Twijfelt u welke reinigingsmaterialen voor uw printer geschikt zijn? Bel ons even en wij helpen u verder.

Het gebruik van Reinigingskaarten:

In dit artikel begeleiden wij u stap-voor-stap door het proces om uw kaartprinter op de juiste manier te reinigen met reinigingskaarten, waardoor een lange levensduur en afdrukresultaten worden gegarandeerd.

Stap 1: Verzamel de benodigdheden

Zorg voordat u met het reinigingsproces begint ervoor dat u alle benodigdheden bij de hand heeft:

  1. Schoonmaakkaarten: Deze speciaal ontworpen kaarten bevatten reinigingsmiddelen die stof en andere verontreinigingen uit het interne printmechaniek van de kaartprinter effectief verwijderen.
  2. Swaps / reinigingsstiften: voor het reinigen van de printkop.
  3. Zachte, pluisvrije doeken: Deze doeken worden gebruikt om de buitenkant van de printer af te vegen en eventueel achtergebleven reinigingsmiddel te verwijderen.
  4. Als er nog een printlint in de printer zit, deze eerst verwijderen voordat u aan het reinigingsproces begint.

Stap 2: Schakel de printer uit en open deze

Om uw veiligheid te garanderen en eventuele schade te voorkomen schakelt u de kaartprinter uit en haalt u de stekker uit het stopcontact. Heeft u de printer net gebruikt? Wacht dan een paar minuten, zodat de printer kan afkoelen voordat u verder gaat. Vervolgens opent u de printerkap of het toegangspaneel.

Stap 3: Plaats de reinigingskaart

Neem één reinigingskaart uit de verpakking. Houd er rekening mee dat printers verschillende mechanismen kunnen hebben voor het accepteren van reinigingskaarten. Raadpleeg daarom de gebruikershandleiding van uw printer voor specifieke instructies. Over het algemeen moet u de reinigingskaart in de kaart-invoersleuf plaatsen of via het daarvoor bestemde pad van de printer.

Stap 4: Voer de reinigingscyclus uit

Zodra de reinigingskaart correct is geplaatst, sluit u de printerklep of het toegangspaneel. Zet de printer aan en volg de instructies op het display of bedieningspaneel van de kaartprinter om de reinigingscyclus te starten. De printer voert de reinigingskaart automatisch in via de interne mechanismen, zodat de kaarttransportrollen, printkop, en andere kritische onderdelen worden gereinigd.

Stap 5: Verwijder de reinigingskaart en gooi deze weg

Zodra de reinigingscyclus is voltooid zal de printer de reinigingskaart uitwerpen. Verwijder de kaart voorzichtig uit de printer en gooi deze op de juiste manier weg. Probeer een reinigingskaart niet opnieuw te gebruiken, omdat het niet langer effectief is voor volgende reinigingscycli. De kaart is voor eenmalig gebruik.

Stap 6: Veeg de buitenkant af

Gebruik een zachte, pluisvrije doek die licht is eventueel bevochtigd met isopropylalcohol. Veeg de buitenoppervlakken van de printer voorzichtig schoon. Besteed aandacht aan gebieden waar stof kan verzamelen, zoals de invoer- en uitvoerlades, evenals het bedieningspaneel van de kaartprinter. Deze stap helpt bij het verwijderen van stof en vingerafdrukken, die de prestaties van de kaartprinter kunnen beïnvloeden.

Regelmatig schoonmaakonderhoud

Om optimale prestaties te behouden wordt het aanbevolen om uw kaartprinter regelmatig schoon te maken met reinigingskaarten. De frequentie van het reinigen is afhankelijk van het gebruik van de printer en de omgeving waarin u deze gebruikt. De algemene richtlijn is om de kaartprinter schoon te maken na 800 – 1000 afdrukken of minstens één keer per maand wanneer u de kaartprinter niet zo vaak gebruikt.

Het gebruik van swaps / reinigingsstiften:

Deze swaps zijn bedoeld voor de schoonmaak van uw printkop.
Ga voorzichtig met de printkop om. Een beschadiging kan een streep op uw kaart-afdruk veroorzaken.
Haal één swab uit de verpakking. Dit reinigingsstaafje is speciaal ontwikkeld om printkoppen te reinigen. Dankzij het speciale foam-tipje blijven er geen pluisjes achter.

Ons advies:

Het goed reinigen van uw kaartprinter met reinigingskaarten is cruciaal voor het behoud van de prestaties en levensduur. Door het stapsgewijze proces te volgen dat in dit artikel wordt beschreven kunt u effectief stof en andere verontreinigingen uit de interne onderdelen van de printer verwijderen. Vergeet niet de gebruikershandleiding van uw printer te raadplegen voor specifieke instructies en aanbevelingen.

Regelmatig schoonmaakonderhoud zorgt voor mooie afdrukresultaten en verlengt de levensduur van uw kaartprinter.