Kaartprinters

Een overzicht hoe een Retransfer kaartprinter werkt

Retransfer kaartprinter

Een Retransfer passenprinter is een speciaal type kaartprinter. De naam is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to retransfer’ wat vrij vertaald overdragen of opnieuw overdragen betekent. De naam deze van deze printtechniek is ontstaan door de manier waarop de afdruk ontstaat. Bij het printen wordt de afdruk niet direct op de drager, in dit geval een pasje, geprint maar op een transparante Retransferfolie. Deze folie inclusief de afdruk wordt vervolgens overgedragen op het pasje. Dit is in een notendop hoe een Retransfer kaartprinter werkt.

Hoe werkt retransfer printing

Stap 1: De printkop print doormiddel van hitte het Design in spiegelbeeld van het kleurenlint op de Retransfer film.Stap 2:De Retransfer film met daarop het Design van de pas wordt met hitte op het blanco pasje gedrukt. Stap 3: Het pasjes komt full Colour geprint de kaartprinter uit en is klaar om gebruikt te worden.

 

De kenmerken van Retransfer printing

Dye-Sublimation versus Retransfer printingDe belangrijkste kenmerk van Retransfer printen is dat de afdruk niet op een directe manier plaatsvindt. Op de film is de afdruk in spiegelbeeld geprint en daarna op het pasje overgeplaatst. Een groot voordeel van het Retransfer proces is dat de bovenop liggende folielaag de afdruk goed beschermd. Deze Retransfer transparante toplaag is net als de laminaatlaag bij het Offset drukken een effectieve bescherming tegen krassen, beschadigingen en verkleuringen. De pasjes van Retransfer gaan daarom over het algemeen langer mee en blijven ook langer mooi. Een tweede grote voordeel is dat de afdruk zonder problemen 100% over het gehele pasjes geprint kan worden. De op de folie geprinte afdruk is 1 à 3 millimeter groter dat het pasje zelf. Deze overlap zorgt ervoor dat pasjes perfect volledig over het gehele oppervlak geprint zijn. Een directe printtechniek zoals Dye-Sublimation kan dit niet en zal altijd een klein minimaal wit lijntje aan de buitenkant moeten toelaten.

 

Printkwaliteit en speciale folies

De printkwaliteit van Retransfer kaartprinters is altijd erg goed te noemen. De meeste Retransfer printers benaderen de kwaliteit van Offsetdruk. De afdrukresolutie is minimaal 300 x 300 dpi(Dots Per Inch), maar je hebt ook modellen die 600 x 300 dpi zoals de Fargo HDP5000 printer of zelfs super scherpe 600 x 600 dpi afdrukken zoals de Evolis Avansia kunnen printen. Vaak is het afdrukverschil tussen Offset druk en een goede Retransfer printer alleen te zien door het ontbreken van een Offset rasterpuntjes. Naast de uitstekende afdrukkwaliteit kan er voor een optimale duurzame beveiliging ook gekozen worden voor een extra lamineermodule waarmee bijvoorbeeld een hologram folie kan worden aangebracht of zoals bij CD800 van Datacard een Tactile zegel reliëf die het illegaal dupliceren van de pas verhindert. Een andere beveiligingstechniek bij Retransfer is het gebruiken van een UV laminaat. De passen kunnen hiermee geprint worden met een illustratie of tekst die alleen te zien is bij blootstelling aan een UV-A lamp/blacklight.

Andere bijzonderheden van Retransfer passenprinters

In dit onderstaande tekst gedeelte een opsomming van feitjes en wetenswaardigheden van Retransfer printers. Wij willen graag onze productkennis en ervaring graag met u delen zodat u geen vervelende vergissingen maakt bij het kiezen van een Retransfer passenprinter. Niet alle Retransfer printers beschikken over geschikte drivers voor Apple MAC OSX systemen. Het is aan te raden, mocht u gebruik maken van Apple computers en op zoek zijn naar een Retransfer printer, eerst na te gaan of uw favoriete printer geleverd kan worden met geschikte softwaredrivers. Een regelmatig terugkomend ongelukje is dat door de hoge afdrukkwaliteit een Retransfer pasje wordt aangezien voor een door Offset gedrukt pasje. Vervolgens wil een gebruiker deze Retransfer pas weer voorzien van een pasfoto. Het opnieuw printen van dit pasje zal een kapot printlint als gevolg hebben. Een door een Retransfer geprint pasje is niet opnieuw te beprinten met een retransfer kleurenafdruk. Een uitzondering is het pasje te printen met een monochroom K resin printlint, dit geeft geen printproblemen. Mocht u nog meer vragen over Retransfer passenprinters hebben neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Pluspunten en minpunten

 

✅   Sublieme printkwaliteit
✅   Zeer duurzame pasjes. De pasjes gaan lang mee door de beschermende folie.
✅   Over-the-edge-printing. Dus geen witte randjes aan de buitenkant
✅   Valt zeer goed te beveiligen met Hologram folie
⛔  Duurder dan Dye-Sublimation printers
⛔  Een Retransfer printer kan niet printen in monochroom kleuren zoals goud, zilver en wit
⛔  Print wat trager dan Dye-Sublimation kaartprinters
⛔  Niet alle Retransfer passenprinters worden door Apple computers ondersteund met (de nieuwste) Drivers