Nieuws

Hoe maak ik de juiste pasfoto?

Formaat

De foto moet duidelijk de gelaatstrekken van de persoon van kin tot haarlijn hebben, alsmede de linker- en rechterkant van het gezicht. Het gezicht moet 70 tot 80 procent van de foto innemen. Bij volumineus haar moet ervoor worden gezorgd dat het hoofd (inclusief haar) volledig op de foto komt, voor zover mogelijk zonder het verminderen van het gezichtsformaat. Het gezicht moet op de foto worden gecentreerd.

Kwaliteit

Het gezicht moet gelijkmatig zijn belicht. Vermijd rode ogen en reflecties of schaduwen op het gezicht. Het gezicht moet zijn op alle gebieden scherp en contrastrijk zijn. De foto moet een neutrale kleur hebben en gezicht natuurlijke huidtinten. De afbeelding mag geen kreukels of onzuiverheden bevatten.

Achtergrond

De achtergrond moet éénkleurig, licht (bij voorkeur neutraal grijs) zijn, en contrast hebben met het gezicht en het haar. Bij licht haar heeft een midden grijze achtergrond de voorkeur, bij donker haar licht grijs. De achtergrond mag geen patroon bevatten. Deze foto moet alleen de betreffende persoon bevatten, geen andere mensen of voorwerpen. Op de achtergrond mogen geen schaduwen zichtbaar zijn.

Ogen en kijkrichting

De persoon moet recht in de camera kijken. De ogen moet open en duidelijk zichtbaar zijn, en mogen niet worden afgedekt door haar of een brilmontuur. Uitzonderingen om niet-tijdelijke medische redenen zijn toelaatbaar.

Bril

De ogen moeten goed zichtbaar zijn. Reflecties op de glazen, getinte glazen en zonnebrillen zijn niet toegestaan. De rand van de glazen en het montuur mogen de ogen niet bedekken.

Hoofddeksel

Hoofddeksels zijn in principe niet toegestaan. Uitzondering hierop zijn hoofddeksels om religieuze redenen. In dit geval geldt dat het gezicht zichtbaar moet zijn vanaf de onderzijde van de kin tot aan het voorhoofd. Er mogen geen schaduwen op het gezicht ontstaan.