Nieuws, RFID - NFC

Het verschil tussen RFID en NFC

verschil rfid en nfc

 

Een korte beschrijving van NFC en RFID technologie

Op onze site komt u veel de afkortingen RFID en NFC tegen. Misschien al wel bij u bekend staat RFID voor Radio-Frequency Identification en NFC voor (Near Field Communication). De twee afkortingen worden veel door elkaar én met elkaar gebruikt, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen RFID en NFC? In deze tekst wil ik dat wat meer voor u duidelijk maken. Als het zo is dat ik daar uiteindelijk nog niet helemaal in slaag en u nog steeds vragen heeft kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

De kenmerken van RFID; identificatie met radiogolven

De RFID technologie was er eerder dan NFC. Met RFID kan er via radiogolven een identificatie plaatsvinden zonder dat daar fysiek contact voor nodig is. De communicatie vind plaats tussen een RFID / NFC Reader die aangesloten is aan een voeding en de meestal voedingloze passieve RFID Tags.
RFID Tags die wel uitgerust zijn met een voeding worden actieve RFID Tags genoemd. Bij een actieve Reader en passieve Tag opstelling voorziet de Reader de passieve Tag van energie via een elektromagnetisch veld. Zodra de Tag genoeg energie ontvangen heeft kan de identificatie plaatsvinden.
De RFID identificatie kan plaatsvinden via drie verschillende radio frequentie bereiken. De laag frequentie (125 KHz) en de hoog frequentie (13,56 MHz) hebben een identificatie afstand tot een paar centimeter. De ultra hoge frequentie (UHF) heeft een uitleesafstand tot meer dan een meter.

 

De kenmerken van NFC: contactloze dataoverdracht over kleine afstanden

De NFC technologie is gebaseerd op RFID en werkt daardoor ook met de RFID protocollen. Het verschil met RFID is dat NFC communiceert op een directe en gelijke manier dat in het Engels ook wel Peer-to-peer wordt genoemd. Hierdoor kan een met NFC uitgerust apparaat niet alleen de Reader zijn maar ook de identificatie Tag (passieve modus). Een NFC chip heeft drie verschillende variaties waarin hij werkzaam kan zijn. Ten eerste als de eerder genoemde passieve modus met de Tag identificatie emulatie. Ten tweede als de actieve modus; de functie als de Reader en ten derde in de Peer-to-peer mode voor dataoverdracht tussen verschillende NFC apparaten.

Kort samengevat is NFC een uitbreiding op de oudere RFID technologie en geeft NFC meer de mogelijkheid tot tweerichtingscommunicatie. NFC chips werken voornamelijk in de hoog frequentie (HF) van 13,56 MHz en hebben een maximum snelheid van dataoverdracht tot 424 kbit per seconde. De NXP NTAG2xx serie met de NTAG215 en zijn grotere broer de NTAG216 chippassen zijn bekende voorbeelden van NFC passen

 

Belangrijkste eigenschappen RFID

Zie hieronder nog eens puntsgewijs in een overzicht de belangrijkste eigenschappen van RFID.
🔰   Voor het registreren, identificeren en volgen van producten bij logistieke functies
🔰   Keuze uit 3 frequentie bereiken. Laag frequentie (LF), hoog frequentie (HF) en ultra hoog frequentie ((UHF)
🔰   Afhankelijk van welke frequentie gebruikt wordt, van enkele centimeters tot meer dan een meter
🔰   Peer-to-peer informatie overdracht

 

Belangrijkste eigenschappen NFC

Hieronder een overzicht van de belangrijkste eigenschappen van NFC.
🔰   Geschikt voor communicatie overdracht op korte afstanden zoals beveiligd contactloos betalen en bestandsoverdracht
🔰   Communiceert via hoog frequentie (HF) van 13,56 MHz met een maximale snelheid van 424 kbit per seconde.
🔰   Lees afstand door HF van enkele centimeters
🔰   Drie verschillende operationele standen. Passieve Tag emulatie modus. De actieve Reader/Writer modus en als derde Peer-to-peer voor gelijkwaardige informatie overdracht tussen twee NFC apparaten.