Kaartprinters zijn er in vele soorten, maten en prijzen. Genoeg om door de bomen het kaartprinter bos niet meer te zien. Hieronder heeft PPC een een lijst van 5 vragen en aandachtspunten opgesteld die het voor u gemakkelijker kunnen maken om er  achter te komen welke kaartprinter het best bij u past.

Lees hieronder welke cardprinter het beste bij u past

In de PPC Webshop zijn er meerdere merken te vinden die allemaal op basis van dezelfde printmethoden een kaart kunnen voorzien van een print. De prijs groeit naarmate de gevraagde functionaliteit groeit. En hoeft echt niet alle functionaliteiten aan de vinken.

» Lees hier de tekst verder

1. Enkelzijdig of dubbelzijdig printen?

De eerste vraag is of je de kaarten enkelzijdig of dubbelzijdig wilt printen. De goedkope(re) printers hebben namelijk geen “flipstation” ingebouwd. Daarbij komt dat de kaarten handmatig en dus per stuk moeten worden ingevoerd. Dat is geen probleem als u de printer (bijvoorbeeld) bij de receptiebalie heeft staan. Als de bezoeker langs komt wordt ter plekke een enkele kaart gemaakt voor deze bezoeker. Een flipstation, een in- en uitvoerbakje zijn dan niet nodig. Maar . . . stel dat je als penningmeester van de vereniging voor alle 300 leden een nieuwe lidmaatschapskaart wilt maken, dan is het wel handig om een printer te kiezen met in- en uitvoerbakje. Na het vullen van het invoerbakje met 100 kaarten kun je dan de printopdracht voor 100 kaarten geven. Even wachten en klaar. Wil je ook de achterkant bedrukken, kies dan een printer met dubbelzijdig optie. De kaart wordt dan aan de voorkant bedrukt, in het “flipstation” omgekeerd, aan de achterkant bedrukt, en in het uitvoerbakje gedeponeerd. Voorbeeld van een enkelzijdig printer met handmatige invoer is de Authentys Pronto 100. Een voorbeeld van een enkelzijdig printer met invoerbakje is de Evolis Primacy.

2. Blanco of voorbedrukte passen

De tweede vraag is of je wilt werken met witte (blanco) kaarten of kaarten met opdruk. Aangenomen dat je een kleurige fleurige kaart wil uitgeven dan zijn er twee aanvliegroutes: 1.- Je begint met een witte (blanco) en gebruikt kleurenlinten (YMCKO) om te printen. 2.- Je bestelt bij PPC kaarten met een opdruk van jouw organisatie. Volgens ga de kaarten met een monochroom kleur lint (doorgaans zwart) voorzien van persoonsgegevens. Voordeel optie 1: je kan gelijk aan de slag en bent super flexibel. Indien je een kleuren pasfoto wilt meeprinten ligt deze keur voor de hand. Voordeel optie 2: de kleuren zijn mooier, het bedrukken gaat sneller en is goedkoper. Bij meer dan pakweg 1.000 kaarten verdient het al gauw de voorkeur om voor optie 2 te gaan. Overigens heeft de keuze van de kaart geen gevolgen voor de te kiezen printer; alle printers kunnen zwart en kleur printen.

3. NFC chip- of magstripe modules

De derde vraag betreft aanwezigheid van een magstripe(=magneetstrip) en/of een chip in de kaart. Die chip kan een contactchip zijn of een contactloze chip. Als je de chip wilt uitlezen en/of coderen dan is het zaak een printer te kiezen die dit ondersteunt. Sommige printers bevatten standaard een chipmodule of magneetstripmodule (zoals de Zebra ZXP1), andere printers kunnen worden uitgebreid met zo een module.

4. Wel of geen netwerk kaartprinter?

De vierde vraag is of kaartprinter in een netwerk gehangen moet worden. Alle kaartprinters zijn voorzien van een USB aansluiting waarmee ze aan een Windows PC of Mac kunnen worden gekoppeld. Sommige printers hebben daarnaast een Ethernet (RJ45) interface voor een netwerkkoppeling. Daarmee kun je kaarten vanuit meerdere werkplekken afdrukken, wat overigens maar zelden een handige oplossing is.

5. De juiste software is essentieel

Tenslotte vraag vijf: de kaartprintsoftware. De aansturing van een kaartprinter is in principe gelijk aan een normale papierprinter. Maar het rechtstreeks printen van kaarten vanuit Word of Excel is vrij omslachtig. Een handig programma voor het printen van kaarten is CardPresso. Met CardPresso kun je zelf een kaartontwerp samenstellen, een koppeling maken met een database (Excel, Access, SQL etc.) en eventueel de magneetstrip of chip coderen. Je kan de probeerversie met volledige functionaliteit van CardPresso gratis downloaden om te ervaren of het bij jou past.

Wil je toch wat toelichting over deze onderwerpen, neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel ons op telefoonnummer 050 368 7777. We zijn je graag van dienst.

Semi Professionele kaartprinters (23)

Low Budget kaartprinters (5)

High-end kaartprinters (4)

6. Toch lange kaartjes printen ?

Bijna alle kaarten en passen zijn van het creditcard-formaat, oftewel volgens de ISO 7810 normering. Alle kaartprinters zijn hier ook voor gebouwd. Toch kan het zijn dat je extra lange kaarten wilt printen, bijvoorbeeld voor prijskaartjes. In dat geval resteert er nog maar één printer die hier goed mee om kan gaan: Magicard Rio Pro Xtended.